Att tänka på när man flyger luftballong

Hur roligt och minnesHot Air Balloon - Sedona [1024x768]värt det än må vara att flyga luftballong skall man komma ihåg att det också är en sport eller hobby som kräver hög säkerhet och bra rutiner så att inga olyckor sker. Det är viktigt att man har en professionell pilot och ett väl fungerande team som sköter både start och landning, samt att kommunikationen med individerna på marken fungerar korrekt. Som medföljare vid en ballongtur kan det vara bra att förstå vissa grunder i ballongflygningen, så man faktiskt har lite koll på vad det är som sker.

Innan man påbörjar en säker ballongflygning skall piloten säkerställa vädret och hur kommande timmar ser ut, så att man har koll på hur vinden kommer bete sig. Det är även viktigt att välja en säker och lämplig startplats där ett visst utrymme finns att tillgå. Ibland kan passagerare få hjälpa till vid själva riggningen av ballongen-

Hur fungerar riggningen av ballongen?

Först och främst måste man lyfta ner själva korgen från det transportfordon som den befinner sig på. Korgen skall läggas på sidan på marken. Man drar därefter ut ballonghöljet ur den skyddande säcken och breder ut hela höljet på marken. Ballonghöljet sätts fast på ballongkorgen, allt liggandes på marken. Först fylls höljet med luft via en fläkt för att vidare få in hetluft från själva brännaren. Detta leder till att ballongen sakta men säkert reser sig och slutligen även korgen. Det är först nu som passagerare och pilot kan stiga in i korgen. Därefter kan piloten dra på brännaren ytterligare vilket leder till mer varm luft och ballongen kommer då att börja stiga. I korgen finns det hjälpmedel, som GPS och karta. Piloten har även radiokontakt med en följebil som hjälper till att dirigera ballongen till rätt landningsplats. På så sätt har man riggat och säkerställt att allt går rätt till!